Рух роботодавців. Інтерв’ю із Світланою Даниленко.


Світлана
Даниленко

Голова Організації роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури м. Києва,
фінансовий директор ТОВ «КийБуд»


«В тому, що будівельна галузь розвивається – немає заслуги чиновників»



- Світлана Петрівна, ви не з чуток знайомі з проблемами галузі. Що сьогодні найбільше турбує учасників будівельного ринку?

- Основна проблема галузі - відсутність фінансування. Справа в тому, що схеми фінансування ринку були зруйновані з початком кризи, хоч й на те були об'єктивні причини. Але зараз не створено нових механізмів, здатних реанімувати галузь. Звичайно ж, брак коштів викликаний, насамперед, тим, що ми не можемо залучати достатньо інвестицій фізичних осіб. Люди просто не можуть взяти кредити у банках, точніше - банки неохоче їх видають. Поки що абсолютно не працюють гасла і обіцянки влади, що незабаром громадяни навіть з доходом 4000 гривень на місяць зможуть купувати житло під невисокі відсотки. Виходить, що зараз немає механізмів залучення коштів, а значить - немає розвитку галузі.

Зараз громадянам взяти кредит під будівництво житла ще важче, ніж це було до кризи. Банки стали більш обережно підходити до вибору позичальників, оскільки раніше видавалося багато кредитів, які не були повернуті. Якщо тоді видавали мало не всім підряд, то зараз, щоб взяти кредит, необхідно пройти масу сходинок і оплатити безліч страховок, в результаті чого кредит у кілька разів дорожчає. До того ж скоротився термін повернення коштів. Ну і потрібно враховувати, що зросли тарифи в страхових компаніях. Тому мало хто хоче брати кредити для будівництва житла, тому що квартира, яку людина повинна виплатити за п'ять-десять років, буде коштувати у два-три рази дорожче, ніж, якби він придбав її відразу.

- А чи робилися спроби домовитися з банками, так би мовити викликати їх на діалог?

- Так, ми зверталися зі своїми пропозиціями по наявним будівельним майданчикам. Але банки не дуже активно реагують на те, щоб вкладати свої кошти у будівництво житла, адже в подальшому цю нерухомість дуже складно продати. Ринок розуміє, що на даний момент люди свої гроші їм не принесуть. Думаю, що банки будуть більш активні, якщо держава зможе надати гарантії щодо компенсації взятих населенням позик. Але чи відбудеться це - відкрите питання.

Як відомо, будівельним компаніям завжди було складно в спілкуванні з чиновниками на місцях, які зловживають своїм службовим становищем і, м'яко кажучи, перешкоджають роботі бізнесу. Яка ситуація зараз?

На жаль, і ця проблема існує і нікуди ми від цього ще не пішли. Можливо, якісь незначні позитивні зміни є, але кардинально ситуація не вирішена. І навіть новий закон «Про містобудівну діяльність», який всі так чекали і сподівалися, що зменшиться кількість дозвільних документів і буде вирішено питання відведення землі, не приніс бажаних результатів. Крім того, цей документ набирає чинності поступово, і ми поки що змушені йти по сходинках маленькими кроками. Проблеми з процедурами виділення землі простіше не стали. Все одно ще є багато чиновників, які перешкоджають швидкому оформленню документації. Приміром, багато будівельних організацій мають проблеми з відведенням на себе земельних ділянок, які вже навіть проінвестовані.

- Чи однакові проблеми у будівельних компаній по всій країні чи в різних регіонах свої особливості?

- Звичайно, що законодавство однакове для всіх областей. Але ще є місцева влада, яка приймає власні законодавчі акти, які будівельні організації зобов'язані виконувати. Звісно, є свої нюанси. Наприклад, давно говориться про те, що місто має надати інфраструктуру для будівництва житла. І не повинні ми тільки за те, що ми хочемо побудувати будинок, платити пайовий внесок. А це все лягає на вартість квартири, тобто на плечі бізнесу.

- Ну а яка ситуація із залученням іноземних інвестицій в галузь?

- Плачевно. Недавно я чула по радіо, що інвестиції від українців, які працюють за кордоном, прирівнюються до інвестицій, які вкладають в нашу економіку іноземні компанії. Тому те, що вкладається, складно назвати серйозними вкладеннями. Але в той же час бізнес дуже зацікавлений, щоб були інвестиції, тому що усередині країни оборот у сфері будівництва залишає бажати кращого.

- Що ж може послужити стимулом для розвитку галузі?

- Перш за все, зміна схеми виділення кредитів для громадян і введення нових механізмів фінансування. Те, що було раніше - не працює, а нічого нового поки не придумали. Поки цього не буде - не буде поштовху. Потрібно міняти законодавство у тому контексті, щоб на ринку працювало не десять великих гравців, але й щоб дрібні та середні компанії також могли спокійно приходити на ринок. Тобто, щоб підприємства, у яких немає лобіювання на найвищому рівні, теж могли будувати. Нам потрібна чесна конкуренція. Тоді ж і покращиться якість житла.

Незважаючи на чимало проблем, ми рухаємося вперед і незначне, але пожвавлення ринку все ж таки існує. Є передчуття того, що все одно будівельні майданчики будуть добудовуватися. Але в тому, що ринок розвивається, немає заслуги чиновників. Причина в тому, що людям потрібне житло. І в майбутньому недолік житла дасть про себе знати. Є величезний недолік у квадратних метрах. Ринку є куди рости, є куди будуватися. Це не просто бажання українців поліпшити свої умови, а необхідність.

Написано: 06.06.2012

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК