www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Авторинок України після введення утилізаційного збору скоротиться мінімум на 30%


Автомобільний ринок України, обсяг якого в поточному році очікується на рівні минулого року (220,6 тис. од.), після введення утилізаційного збору може скоротитися не менш ніж на 30% і складе 150-160 тис. автомобілів, що відповідає обсягам 2009 року, вважають в Групі компаній АІС.

“За чинного законодавства процеси, що відбуваються в економіці країни, ми можемо говорити про те, що авторинок України (у 2012 році – ІФ) залишиться на колишньому рівні, або навіть отримає невелике зростання. Але в контексті законопроекту про введення утилізаційного збору (схвалений Верховною Радою у першому читанні) ми можемо прогнозувати, що середня вартість найбільш популярних автомобілів основних виробників зросте мінімум на 15-25%”, – повідомляється в прес-релізі компанії у вівторок.

Таким чином, з урахуванням цих факторів авторинок скоротиться мінімум на 30% і недорахується як мінімум 60 тис. автомобілів від існуючого прогнозу, зазначено в повідомленні.

“Якщо брати в розрахунок, що середня вартість нового легкового автомобіля в Україні сьогодні становить близько 170 тис. грн (за даними ІАГ “Авто Консалтинг”), можна констатувати – місткість ринку в наступному році скоротиться як мінімум на 10 млрд грн.

“При такому падінні ринку держбюджет України недоотримає більше 2 млрд грн, внаслідок чергових скорочень тисячі людей залишаться без роботи. Хвиля скорочень торкнеться як торгових підприємств (автосалони), так і низки виробничих компаній”, – підкреслюється в повідомленні.
Як повідомлялося, Верховна Рада 20 листопада 2012 року схвалила в першому читанні законопроект про утилізаційний збір на колісні транспортні засоби, від сплати якого звільнені підприємства-виробники автомобілів за повним циклом.

Базові ставки податків за утилізацію легкових автомобілів пропонується встановити в розмірі 5,5 тис. грн, на інші транспортні засоби (ТЗ: автобуси, вантажні, вантажопасажирські автомобілі або спецавтомобілі) – 38 тис. грн.
Аналогічний збір діє в РФ з 1 вересня 2012 року.

Автовиробники вважають, що ухвалення цього закону дозволить призупинити падіння виробництва, зберегти робочі місця і дозавантажити потужності, а також удвічі збільшити частку в загальному обсязі авторинку, яка постійно скорочується.

Група АІС представляє на ринку України 20 автомобільних брендів, має розгалужену мережу автоцентрів. Кременчуцький автоскладальний завод, що входить до Групи, збирає автомобілі Ssang Yong методом великовузлового складання.
Частка компанії на ринку України оцінюється в 10%.

За матеріалами Інтерфакс-Україна

 

Написано: Юлия Бенцлер від 28.11.2012


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК