www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Аграрний сектор України під пильним поглядом. 2011 рік.



Земельна реформа привертає більше уваги до аграрного потенціалу України

Легко зрозуміти, чому Україна отримала назву житниці Європи, маючи багаті поля пшениці та ячменю, соняшників, буряків та інших зернових і олійних культур.
Україна забезпечує 60% світового експорту соняшників. Вона є головним експортером ячменю у світі, найбільшим постачальником пшениці, а також експортує значні обсяги молока та м’яса.

Росія, Західна Європа та Китай постачають ринки швидкого збуту, а оскільки проблема нестачі продовольчих товарів у світі зростає, Україна є однією з небагатьох країн світу, яка б могла зробити значний внесок для її вирішення.

Однак, для цього країні необхідний ультрасучасний аграрний сектор, щоб стати найбільшим постачальником продуктів багатих на білки. Це вимагає інвестування великих сум коштів у нові технології та інфраструктуру, що можливе тільки за умови значного збільшення міжнародних та національних інвестицій у аграрний сектор.
Ніхто не має сумнівів у величезному потенціалі родючого чорнозему України, який раніше дозволяв виготовляти 25% сільськогосподарської продукції у колишньому Радянському Союзі. Маючи приблизно третину світового грунту багатого на гумус, 54% земель України є орними землями – однак, на сьогодні тільки приблизно половина земель використовується для вирощування культур.

За умови отримання значних інвестицій аграрний сектор може стати іншим прибутковим сектором в економці, на даний час він складає приблизно 25% валового національного продукту України. Земельна реформа та застосування найсучасніших фермерських технологій може збільшити виробництво як для експорту, так і для внутрішнього споживання, та надасть інвесторам можливість отримати величезний прибуток.

Уряд України прагне підвищити рівень виробництва. «Нашою реальною метою, заснованою на наукових та економічних дослідженнях, є подвоєння виробництва зернових культур у наступні три-чотири роки», говорить Микола Присяжнюк, міністр аграрної політики та продовольства.

Крім того, аналітики вважають, що мільярдні інвестиції в доларах США в Україну можуть подвоїти щорічний врожай приблизно до 50 мільйонів тон, а за наступне десятиріччя Україна зможе стати одним з головних світових експортерів м’яса. Окрім експорту, з’являється також можливість для збільшення рівнів збуту всередині України, беручи до уваги розмір національного ринку.

Не дивно, що майже всі провідні світові компанії, які торгують зерном, вже мають свої представництва в Україні, і вони готові до лібералізації та повного відкриття сектору для міжнародної торгівлі. Пан Присяжнюк зазначає: «Ми добре усвідомлюємо необхідність реформ у аграрному секторі, які б пришвидшили та збільшили обсяги сільськогосподарського виробництва. Ми живемо в країні, яка може похвалитися найвищим потенціалом для збільшення обсягу сільськогосподарського виробництва у світі».


Він підкреслює першочергове значення проведення земельної реформи урядом, але попереджає, що Україна не може просто прийняти аграрну модель інших країн.

Міністр вважає, що майбутня перспектива – це співіснування та паралельний розвиток масового виробництва, фермерства та індивідуального виробництва. «Це поєднання трьох напрямків надасть нам можливість виконати завдання, які ми самі перед собою поставили», каже він.

Він визнає необхідність адміністративної реформи та створення сприятливого інвестиційного клімату в цілому. Ратифікація угоди про зону вільної торгівлі з ЄС може стати позитивним сигналом для потенційних інвесторів. Оскільки третина населення проживає у сільській місцевості, витрати на робочу силу незначні, приблизно чверть робочої сили залучена до сільського господарства або лісництва, і в той час, коли аграрна промисловість залучає одну третю частини робочої сили у сільськогосподарському секторі.

ЄБРР та Світовий банк вбачають в Україні потенціал не лише у значному збільшенні виробництва зерна, а також і в експорті більшої кількості полуфабрикатів та готових продовольчих товарів високої якості.

Зазначається, що країна могла б мати значний вплив на ситуацію з продовольством у світі та у той самий час отримувати значну вигоду шляхом отримання прибутку від експорту, економічний зріст та розвиток сільського господарства.

«При правильній політиці, рівень інвестицій у сільське господарство можна підвищити, а рівень виробництва значно збільшити», зазначає Жіль Меттеталь, директор департаменту аграрного бізнесу ЄБРР.

 

Написано: Щербак Юлия від 22.02.2012


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК