http://frk.kiev.ua/index.php?p=news&area=1&newsid=875&name=

Версія для друку/ Перегляд





Київські роботодавці ініціюють зустріч з Головою КМДА В. Макеєнком та Секретарем Київради Г. Герегою



В Залі засідань Федерації роботодавців України 03 лютого 2014 року відбулося спільне засідання Федерації роботодавців міста Києва, Київської міської організації роботодавців, Київської міської асоціації роботодавців за участі керівництва Федерації роботодавців України та керівників київських підприємств.

В засіданні взяли участь: Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва А. Антонюк, Президент Київської міської асоціації роботодавців В. Майко, Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України О. Мірошниченко, Голова Наглядової ради ПАТ «Київенерго» І. Плачков, Генеральний директор ВО «Київприлад» О. Осадчий, Голова правління ПАТ «Укрпластик» І. Мірошник,  Директор ДНВП «Картографія» Р. Сосса, Голова Правління-Генеральний директор ЗАТ «КВО “Медапаратура”»  Ю. Марченко, Директор ДП «Радіовимірювач» А. Степаненко, Генеральний директор ДНВП «Електронмаш» В. Мова, Голова Правління ТДВ ПТІ «Укроргводбуд» В. Гарник, Технічний директор ТОВ «КНАУФ Гіпс Київ» Р. Панченко, Заступник начальника КП «Київський метрополітен» І. Боняк, Голова профкому ПАТ «Київметробуд» В. Жижкун, Заступник Генерального директора ПАТ «Чинбар» Л. Стрембулевич, Радник директора ПАТ НВЦ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод» О. Білоцький, Виконавчий директор Організації роботодавців в легкій промисловості м. Києва Т. Ізовіт та ін..
Під час спільного засідання розглядалися наступні питання:
1. Щодо проекту нової Територіальної угоди між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), об’єднанням організацій роботодавців м. Києва «Федерація роботодавців міста Києва» та об’єднанням профспілок, організацій профспілок у м. Києві на 2014-2015 роки (доповідач — Майко В.І., Президент Київської міської асоціації роботодавців).  
2. Щодо можливості відновлення звичайного режиму експорту українських товарів до Російської Федерації (доповідач — Мірошниченко О.В., Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України).
3. Загрози функціонування київських підприємств в умовах  фінансової та     соціально-економічної кризи (доповідач — Антонюк А.С., Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва).
4. Щодо забезпечення життєдіяльності м. Києва під час соціально-політичної кризи.  
5. Різне.
У своєму виступі Президент Київської міської асоціації роботодавців Віталій Майко зазначив, що нова Територіальна Угода має бути укладена на тристоронній основі між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), Об’єднанням організацій роботодавців м. Києва «Федерація роботодавців м. Києва» та Об’єднанням профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок»  відповідно до Конституції України, законів України «Про колективні договори і угоди», «Про соціальний діалог в Україні», Генеральної і галузевих угод та з метою створення кращих умов для збереження, відтворення і розвитку трудового та людського потенціалу регіону.
В. Майко озвучив основні проблемні питання проекту нової Територіальної угоди.

 Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко наголосив, що проект нової Генеральної угоди на національному рівні, яка буде укладатися між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об`єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями вже узгоджений сторонами на 98 %.

Проект  нової Генеральної угоди підготовлений на абсолютно нових принципах: тристоронність, не дублювання законодавства та основних функцій і завдань статутної діяльності сторін, децентралізація колективно-договірного процесу, перенесення якомога більшої кількості питань на рівень галузевих (регіональних) угод і колективних договорів.

Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк зазначив, що проект нової Територіальної угоди передбачає положення, з якими київські роботодавці в сьогоднішніх важких економічних реаліях, на жаль, ніяк не можуть погодитися. Зокрема, запропонованим проектом нової Територіальної угоди передбачаються наступні зобов’язання столичних роботодавців:

«Забезпечувати збільшення обсягів виробництва промислової продукції організаціям, які здійснюють діяльність на території міста Києва.

Зменшити протягом 2014 року рівень безробіття, визначеного за методологією МОП, не менше ніж на 0,2 відсоткових пункти.

Передбачати в колективних договорах підвищення рівня середньомісячної заробітної плати працівників, не менше, ніж на 15% (до попереднього року)».

За словами А. Антонюка, київські роботодавці, будучи реалістами, не можуть взяти на себе такі зобов’язання в ситуації загострення економічної кризи, коли спад промислового виробництва в місті Києві за 11 місяців 2013 року склав 10,4 %. На жаль, таким чином, вперше за 23 роки Незалежності, столиця України опинилася на передостанньому місці за рівнем промислового виробництва серед регіонів України.
А. Антонюк акцентував увагу присутніх, що ряд невирішених питань, які на жаль тягнуться роками, наклали свій негативний відбиток на діяльність столичних роботодавців та їх працівників.

«Зокрема, це корупція, збільшення адміністративного тиску на бізнес, переплата податків, невідшкодоване ПДВ, визнання угод нікчемними, збільшення орендної плати за землю в 2013 році тощо. Все це є тими причинами, які суттєво заважають працювати бізнесу. Саме це є причинами різкого спаду об’єму промислового виробництва, збільшення рівня безробіття в столиці України та неможливості підвищення рівня оплати праці» — заявив Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк.

А. Антонюк закликав київських роботодавців долучитися до підготовки проекту нової Територіальної угоди, яка має відповідати основним принципам, на яких будується нова Генеральна угода на національному рівні та надати Федерації роботодавців міста Києва свої зауваження і пропозиції, а до 01 березня 2014 року підготувати узгоджений текст Територіальної угоди за участі виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Об’єднання організацій роботодавців м. Києва «Федерація роботодавців м. Києва» та Об’єднання профспілок, організацій профспілок у м. Києві «Київська міська рада профспілок».

Заступник Голови Ради Федерації роботодавців України Олексій Мірошниченко поінформував присутніх про можливості відновлення звичайного режиму експорту українських товарів до Російської Федерації. В даний час у м. Москва перебуває українська урядова делегація на чолі з в.о. Віце-прем’єр-міністром України Ю. Бойком, яка веде переговори з російською стороною щодо розблокування українського експорту та безперешкодного доступу вітчизняних товарів на російський ринок.

О. Мірошниченко зазначив, що станом на сьогодні ситуація з експортом українських товарів на територію Російської Федерації стабілізувалась. За його словами, найближчим часом Федерація роботодавців України планує відкрити в Москві своє Постійне представництво з метою забезпечення безперебійного проходження українських товарів на російський ринок.

Виступаючи перед учасниками спільного засідання, Голова Ради Федерації роботодавців міста Києва Андрій Антонюк зазначив: «Незважаючи на те, що столиця України опинилася в центрі соціально-економічної кризи, в деяких місцях відбуваються сутички, столичні роботодавці продовжують ефективно працювати, виробляють продукцію та надають послуги, сплачують податки та збори, вчасно виплачують працівникам заробітну плату.
Однак ті тривожні події, які відбуваються в країні та м. Києві протягом останнього часу, та ряд невирішених питань, які на жаль тягнуться роками, наклали свій негативний відбиток на діяльність столичних роботодавців та їх працівників.

Можу констатувати, що за останні 2-3 місяці і так нелегке ведення бізнесу та господарської діяльності роботодавцями в м. Києві різко ускладнилося в зв’язку з суттєвим збільшенням заборгованості основних розпорядників бюджетних коштів м. Києва (КМДА), столичних комунальних підприємств за придбані товари, виконані роботи та надані послуги перед київськими підприємствами-роботодавцями. Строки та можливість погашення даної заборгованості є для нас незрозумілими, оскільки Бюджет м. Києва на 2014 рік не прийнятий, приміщення КМДА зайняте протестувальниками, Київрада та КМДА не працюють в нормальному режимі.

Сьогодні деякі потужні київські підприємства, які вже досить довго не можуть отримати свої зароблені кошти від розпорядників бюджетних коштів, і відповідно, на жаль, мають з таких об’єктивних причин заборгованість по виплаті заробітної плати, стоять перед нелегким вибором: платити податки державі чи зарплату працівникам?» — зазначив А. Антонюк.

Голова Наглядової ради ПАТ «Київенерго» І. Плачков заявив, що значний рівень заборгованості бюджетних установ та організацій за спожиту електроенергію та тепло перед ПАТ «Київенерго» (а це близько 4,5 млрд. грн.) ставить під серйозну загрозу стабільне та безперебійне забезпечення столиці України теплом та електроенергією.

За словами І. Плачкова, столична влада та київські роботодавці в ситуації гарячого громадянського конфлікту мають об’єднати спільні зусилля щодо забезпечення нормальної життєдіяльності столиці України в умовах соціально-політичної кризи.

За результатами обговорення питань порядку денного учасниками спільного засідання було прийняте рішення ініціювати зустріч київських роботодавців з Головою КМДА Володимиром Макеєнком, Секретарем Київради Галиною Герегою, на якій обговорити низку важливих для київської громади питань:

-    Який фінансово-економічний стан м. Києва станом на сьогодні?
-  В разі тривалого продовження або загострення соціально-політичної кризи, що може загрожувати киянам (перебої з тепло- та водо- постачанням, з електроенергією, перебої в роботі транспорту тощо)?
- Що можна та потрібно зробити для унеможливлення в подальшому виникнення будь-яких нештатних ситуацій у забезпеченні нормальної життєдіяльності м. Києва?
-    Щодо участі столичних роботодавців та київської громади у забезпеченні бюджетного процесу в м. Києві у 2014 р.
-  Про розробку проекту нової Територіальної угоди між виконавчим органом Київської міської ради (Київською міською державною адміністрацією), об’єднанням організацій роботодавців м. Києва «Федерація роботодавців міста Києва» та об’єднанням профспілок, організацій профспілок у м. Києві на 2014-2015 роки.
З відповідним листом до Голови КМДА В. Макеєнка та Секретаря Київради Г. Гереги звернувся Голова Ради Федерації роботодавців м. Києва Андрій Антонюк.

Довідка. Федерацію роботодавців м. Києва визнано такою, що відповідає критеріям репрезентативності та територіальному рівні для участі у колективних переговорах з укладання територіальних угод та для делегування представників до органів соціального діалогу.
Загальна чисельність працівників, які працюють на підприємствах-членах відповідних організацій роботодавців, що входять до складу ФРК склала 266 719 осіб, що складає 19,2 % від загальної чисельності зайнятого населення у м. Києві.