www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Рівень інвестиційної грамотності багатьох українських компаній, нажаль, поки що недостатній, щоб напряму звертатись до інвесторів.



Як подолати непорозуміння між українським бізнесом і вимогами західного інвестора? 

Політична та економічна стабільність в Україні – важливі для залучення інвестицій, однак не менш важливою є готовність компаній надавати інвесторам якісно підготовлену інформацію про свій бізнес.

Про інвестиційний клімат в Україні, зацікавленість західних інвесторів вкладати капітал в українські бізнес-проекти та недостатню готовність українських компаній співпрацювати з європейськими фондами, розповіла Владислава Білоцька – директор Українського Бізнес Центру у Лондоні, керуючий директор представництва Федерації роботодавців м. Києва у Лондоні.

- Чи є зацікавленість у західних інвесторів вкладати капітал в Україну?

- Згідно міжнародних рейтингів, зокрема, Американської асоціації Economists Group, Україна, на жаль, посідає лише 71 місце серед країн, що є привабливими для інвесторів. Попереду нас Росія, Казахстан, Грузія та країни Прибалтики. На мою думку, це дуже низький рівень для країни, що вдало розташована у центрі Європи та має висококваліфікованих спеціалістів у різних сферах.

На сьогоднішній день, західних інвесторів в Україні цікавлять лише ІТ технології, сільське господарство, логістика, транспортні системи та енергетика. Решта секторів економіки України сьогодні не приваблюють інвесторів.

- Чому інвестори зацікавлені саме у цих секторах української економіки?

- Україна була і залишається житницею Європи. Ми виробляємо велику кількість сільськогосподарської продукції, такої як зерно, сонячна олія, цукор, м'ясо та яйця, що потрібні Європі. Крім того, експерти прогнозують наступну кризу, цього разу не фінансову, а продуктову. У цьому ракурсі Україна виглядає дуже перспективно для інвесторів.

Західні фонди мають серйозні амбіції щодо українських сільськогосподарських угідь. Хедж-фонди, зокрема британські, швейцарські та німецькі мають намір вкладати кошти в Україну після зняття мораторію на купівлю сільськогосподарських земель.

Що стосується сфери ІТ технологій, тут все просто. Рівень підготовки наших спеціалістів – високий, а оплата дуже помірна, порівняно з країнами Західної Європи та США. Саме тому багато іноземних компанії наймають українських фахівців по аутсорсингу.

Тільки у 2012 році до Українського Бізнес Центру у Лондоні звернулося п’ять західних ІТ компаній, які мають намір придбати ІТ компанію в Україні або створити нову та найняти місцевих професіоналів.

Що стосується транспорту та логістики, ці сфери ще недостатньо розвинені, тому потенційно цікаві для інвесторів. Крім того, у даному секторі економіки більш-менш зрозуміла правова база.

- Які першочергові вимоги стоять перед компаніями, що планують залучити західні інвестиції?

- В останні роки вимоги до потенційних проектів з України значно зросли, оскільки світові рейтинги країни знизилися і сьогодні Україна вважається зоною з високим рівнем ризику для вливання західного капіталу.

Для прийняття рішення інвесторам потрібна інформація про потенційну прибутковість проекту, швидкість і перспективи зростання ринку, надійна кредитна історія компанії, професійний менеджмент та позитивна історія обслуговування боргових зобов’язань.

- Яким чином правильно розставити акценти, щоб зацікавити інвестора?

- Спілкуючись з британськими фондами, я завжди цікавлюсь, чи надходять до них бізнес-проекти з України. Дійсно, такі проекти є, однак у 80% випадків їх навіть не розглядають. Причина банальна – проекти не відповідають формату, який потрібен інвестору для розгляду. Вони елементарно не відповідають на питання інвесторів – хто буде їх місцевим партнером.

Українські компанії не розуміють, що інвестори вкладають кошти, в першу чергу, не в проект, а в компанію, яка вже має історію і досвід. Немає відповіді і на такі питання: яка форма інвестицій (борг чи акціонерний капітал), яким чином будуть повертатись залучені кошти, яка команда стоїть за проектом і хто, власне, буде керувати ним. Таким чином, навіть перспективні проекти просто вмирають на початковій стадії, не доходячи до керуючих партнерів, які приймають рішення.

Рівень інвестиційної грамотності багатьох українських перспективних компаній поки що недостатній, щоб напряму звертатись за інвестиціями. Якщо у вашої компанії є перспективний бізнес-проект, який ви плануєте представити західним інвесторам, я рекомендувала б звертатися до професійних фінансових аналітиків, які підготують грамотну інвестиційну пропозиції, відповідно до міжнародних стандартів. Самодіяльність у цьому випадку, нажаль, не приносить очікуваних результатів.

- Якою повинна бути сума інвестицій, щоб зацікавити інвестора?


- Існують різні групи інвесторів і відповідно їх зацікавленість залежить від різних факторів. Наприклад, венчурні фонди інвестують в проекти, так званих бізнес-ангелів. Це як правило високотехнологічні та ІТ компанії, де необхідний розмір інвестицій складає від 500 тис. до 1 млн. євро.

Наступна група – хедж-фонди. Їм цікаві інвестиції від 10-15 млн. євро, з тривалістю інвестицій від п’яти до восьми років.

Група приватних інвесторів – це заможні індивідууми, яким цікаві проекти в країнах СНД. Їх інвестиції можуть коливатись від 1 до 20 млн. євро.

Інвестиційним банкам цікаві категорії проектів від 50 млн. євро. Однак інвестбанки, як правило, вимагають заставу або державні гарантії.

- У лютому відбудеться перше міжнародне інвестиційне роуд-шоу Invest in Ukraine 2013, організаторами якого є Федерація роботодавців Києва та Український Бізнес Центр в Лондоні. Які проекти будуть представлені на цьому заході?

- Це перший інвестиційний ярмарок, де будуть представлені бізнес-проекти від українських компаній, які потребують залучення інвестицій у розмірі від 5 до 30 млн. євро, тобто компанії, що представляють середній сегмент економіки України.

Під кожен проект індивідуально підбирається група інвесторів. Окрім того, що учасники з України представляють свій проект, вони також можуть індивідуально поспілкуватись з інвесторами.

У Великобританії проводяться інвестиційні ярмарки, на яких представляють проекти з Росії, Казахстану, Азербайджану, але подібних роуд-шоу з українськими проектам немає.

Українські інвестиційні форуми, що проводяться у Європі, як правило, мають іміджевий характер і, як правило, не націлені на залучення конкретних інвестицій. Принаймні це робиться тільки опосередковано. Звичайно, такі заходи підвищують імідж України у світі, але західних інвесторів такий формат не цікавить.

Інвестори – це досить специфічна група людей. Вони дуже примхливі, зайняті і цінують свій час, тому під час роуд-шоу хочуть говорити безпосередньо з керівним складом компанії, який і буде реалізовувати проект, а не загально аналізувати ситуацію в країні.  

Український Бізнес Центр у Лондоні сподівається, що Invest in Ukraine 2013 надасть додаткового імпульсу щодо плідної співпраці з Європою та дасть можливість реально залучати кошти для українського бізнесу.

- Зрозуміло, що Лондон, як світова економічна столиця, був обраний для проведення Invest in Ukraine 2013 невипадково. А чому західні інвестори ігнорують подібні заходи в Україні?
 
- Сьогодні ринок інвестора, а не бізнесу. Інвесторів важко зацікавити приїхати в Україну через те, що дуже мало оформлених професійно проектів, які надходять від українських компаній. Крім того, загальна інвестиційна ситуація країни – не приваблива, тому інвестори ігнорують бізнес форуми та ярмарки, що проходять в Україні.

- Зараз простіше залучити великі чи малі суми інвестицій?

- Немає значення сума інвестицій, головне – це професійно оформлена інвестиційна пропозиція від стабільної та перспективної компанії. За останній рік Український Бізнес Центр у Лондоні отримав багато приватних бізнес-проектів, більшість із яких виглядає приблизно так: ми хочемо кредит на 5-8 років, під 8%, а повернемо кошти чи ні – великий знак питання. Ні гарантій, ні бажання віддати частину акціонерного капіталу у компаній немає. Це породжує величезне непорозуміння між українським бізнесом і вимогами західного інвестора. Це одна з причин відсутності інвестування в Україну, не менш важлива ніж політична і економічна нестабільність. Однак її можна елімінувати на рівні бізнесу.

- Як зміниться інвестиційний клімат в Україні найближчим часом?

- Наразі фінансова ситуація дуже швидкоплинна, тому давати далекі прогнози – не вдячна справа. Однак є впевненість, що інвестиції в енергетику, сільське господарство, ІТ та транспорт будуть. Щодо інших секторів економіки, тут багато залежить від державної політики, законодавчих змін, зниження корумпованості. Я вважаю, що держава повинна зменшити своє втручання в підприємницьку діяльність і забезпечити чітке правове поле, зрозуміле і передбачуване для інвестора. Зараз майже не має можливості спокійно зайти в Україну і працювати прибутково.


Більш детальна інформація про Invest in Ukraine 2013 за посиланням…


Довідка:
Федерація роботодавців м. Києва - це неприбуткова організація, яка об'єднує територіальні та галузеві організації роботодавців, роботодавців - юридичних осіб та громадські організації, статутним завданням яких є представництво та захист прав та інтересів роботодавців.
Голова Ради – Руслан Демчак, виконавчий директор – Бенцлер Юлія.

Український Бізнес Центр в Лондоні (УБЦЛ) створений для підтримки ділових та інвестиційних відносин між Україною і Великобританією. УБЦЛ є центром українських компаній і підприємців, які мають намір протестувати бізнес-можливості Великобританії і знайти нових партнерів.

 



Написано: Юлия Бенцлер від 15.01.2013   |  Оцінка  



Додати коментар

Ваше Ім'я






Будь ласка, розв'яжіть цю маленьку арифметичну задачу

Результат:   30 - 5 =

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК