http://frk.kiev.ua/index.php?p=news&area=1&newsid=304&name=

Версія для друку/ Перегляд





Рада відкладе запровадження “драконівських” штрафів для бізнесу



До порядку денного роботи Верховної ради на 10 січня внесені одразу два законопроекти, які пропонують перенести на півроку набуття чинності скандального закону про захист персональних даних.
Авторами одного документа є депутати Ірина Горіна та Ксенія Ляпіна, інший поданий Ярославом Джоджиком, Юрієм Костенком й Іваном Зайцем, пише газета “Дело“.
У поясненні до законопроектів депутати вказують: раніше прийнятий закон про захист персональних даних є ще сирим, а багато нормативних актів ще не прийняті.
Але найголовніше – не створені територіальні відділення Держслужби із захисту персональних даних.
“Державна реєстрація персональних баз даних здійснюється у Києві, що ускладнює, а іноді робить неможливою процедуру отримання свідоцтва, яке, згідно із законом, видається протягом десяти робочих днів із дня надходження заяви”, – сказано в пояснювальній записці.
Як відомо, якщо бізнесмени вчасно не подадуть персональні дані на себе і своїх найманих робітників, їм загрожує штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів.
Юридичне управління Верховної ради підтримує прийняття одного з двох законопроектів, але висловлює сумнів, що уряд Азарова зможе підготувати за півроку всі необхідні підзаконні акти, необхідні для нормального функціонування закону про захист персональних даних.
У зв’язку з цим юристи Ради пропонують відстрочити набуття чинності скандальним законом на рік.
Як повідомлялося, 1 червня 2010 року Верховна рада прийняла закон “Про захист персональних даних”.
Указом президента від 9 грудня 2010 року була створена Державна служба з питань захисту персональних даних.
25 травня 2011 року Кабмін прийняв постанову № 616 “Про затвердження Положення про Державний реєстр баз персональних даних та порядок його ведення”.