http://frk.kiev.ua/index.php?p=articles&area=1&action=displayarticle&id=968&name=

Версія для друку/ Перегляд





Статті (Огляд)

Експорт українських товарів знову перевищив імпорт


У травні поточного року обсяги експорту українських товарів знову перевищили імпорт, дозволивши скоротити від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами за підсумками п’яти місяців. Про це повідомив директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності Мінекономрозвитку Юрій Петровський, повідомляє прес-служба.
 
“На відміну від попередніх років і, хочу відзначити, що це вдруге в цьому році після січня, в травні у зовнішній торгівлі товарами ми спостерігаємо утворення позитивного сальдо, яке склалося в сумі 179,7 млн доларів”, – зазначив він. Петровський повідомив, що позитивні результати зовнішньої торгівлі товарами у травні дозволили поліпшити відповідний показник п’яти місяців. Так, негативне сальдо зовнішньої торгівлі за підсумками січня-травня скоротилося у 2,3 рази – 2,4 млрд доларів, проти 5,7 млрд доларів за січень-травень 2012 року.
 
“Утворення позитивного сальдо торгівлі за підсумками певного періоду дозволяє поповнити вітчизняні золотовалютні резерви додатковими надходженнями, що відповідно створює умови забезпечення стійкості економічного розвитку країни”, – наголосив експерт Мінекономрозвитку. За словами Петровського основною причиною формування позитивного сальдо зовнішньої торгівлі товарами за підсумками травня, стало перевищення темпів падіння імпорту товарів над експортом.
 
“Так, при падінні експорту у травні 2013 року на 16,3%, темпи падіння імпорту склали 33,5%. За підсумками січня-травня поточного року експорт товарів скоротився на 3,6% і склав 27,2 млрд доларів, а імпорт – відповідно скоротився на 12,7% і склав 29,6 млрд доларів”, – повідомив експерт міністерства. “В наслідок того, що темпи падіння імпорту переважали темпи падіння експорту на 9,1 процентних пукти, сальдо торгівлі товарами хоча і склалося негативним в сумі 2,4 млрд доларів, однак воно краще відповідного періоду минулого року на 3,3 млрд доларів, або в 2,3 рази”, – сказано у повідомленні.
 
За його інформацією, покращення негативного сальдо зовнішньої торгівлі товарами у січні-травні поточного року головним чином зумовлено позитивними змінами у сальдо торгівлі мінеральними продуктами на 3,6 млрд доларів та продукції машинобудування – на 1,2 млрд доларів. Незначне покращення сальдо також відбулося в торгівлі промисловими товарами (на 187,5 млн доларів), продукції хімічної промисловості (на 51,3 млн доларів) та деревини и виробів з неї (на 3,2 млн доларів).
 
В той же час Петровський підкреслив, що певне скорочення експорту товарів зумовлене об’єктивними причинами і перш за все погіршенням цінової кон’юнктури на зовнішніх ринках, та досить вузьким попитом в основних торговельних партнерах України.

 

Написано: Юлия Бенцлер від 27.08.2013