http://frk.kiev.ua/index.php?p=articles&area=1&action=displayarticle&id=904&name=

Версія для друку/ Перегляд





Статті (Огляд)

Більшість столичних лікарів первинної ланки підтримують медичну реформу


Результати незалежного дослідження Української рейтингової агенції свідчать про те, що більшість київських лікарів первинної ланки підтримують впровадження медичної реформи.

В опитуванні взяли участь понад 2000 респондентів – лікарі-педіатри, терапевти та сімейні лікарі. Так, на їхню думку, серед основних переваг медреформи – значне поліпшення у забезпеченні необхідним обладнанням, медичним інструментарієм, матеріалами та медикаментами закладів первинної ланки: поліклінік, амбулаторій тощо. Також київські лікарі підкреслили важливість збільшення можливостей для підвищення фахового рівня та професійної кваліфікації.

Однак, близько 45% респондентів зауважили, що із впровадженням реформи виникають труднощі у роботі, пов’язані з необхідністю ведення великої кількості документації та недостатнім рівнем соціального захисту медиків.

Крім того, найактуальнішими питаннями впровадження медреформи лікарі вважають: введення комп’ютеризованої системи обліку пацієнтів з метою підвищення якості обслуговування та зменшення документообігу (39,7% респондентів); поліпшення матеріального забезпечення (19,6%); введення соціальних пільг та юридичної підтримки (18% респондентів).

За основні критерії оцінки якості роботи лікарі пропонують прийняти: кількість пацієнтів, що знаходяться на обслуговування, та показники профілактичної роботи – зниження рівня первинної захворюваності, охоплення профілактичними щепленнями, зниження рівня госпіталізації тощо. 38,5% опитаних вважають, що саме ці критерії повинні, в першу чергу, враховуватися при оплаті їхньої праці.

Серед бажаних пільг лікарі первинної ланки назвали преференції на придбання житла, проїзд в громадському транспорті, службовий транспорт дільничним, а також введення додаткових виплат – місцевих надбавок, матеріальної допомоги на оздоровлення та інше.

 

Написано: Юлия Бенцлер від 14.05.2013