http://frk.kiev.ua/index.php?p=articles&area=1&action=displayarticle&id=877&name=-1-5

Версія для друку/ Перегляд





Статті (Огляд)

Інвестиційна привабливість України 1,5 року залишається на низькому рівні


Міжнародний бізнес все частіше свідчить про неможливість чесно працювати в Україні і перспективи згортання діяльності.

Індекс інвестиційної привабливості України у першому кварталі 2013 року залишився незмінним у порівнянні з показником кінця минулого року - 2,12 бала з п'яти можливих. Про це свідчать дані дослідження привабливості бізнес-клімату України, проведеного Європейською бізнес-асоціацією (ЄБА).

Стан інвестиційного клімату на думку 155 топ-менеджерів членських компаній ЄБА залишається стабільно несприятливим.

85% опитаних вважають, що жодних змін на краще не сталося, і це найбільший показник відсутності позитивних змін за всю історію вимірювання індексу, з 2008 року.

На питання, які саме зміни відчули на собі представники бізнесу, респонденти відповіли таким чином - 85% експертів вважають, що у першому кварталі 2013 року практично не відбулося жодних позитивних змін - це найбільший показник відсутності позитивних змін за весь період вимірювання індексу.

Чотири експерти вважають позитивними зрушеннями зниження податку на прибуток у деяких секторах, в першу чергу, в IT секторі, відносну інвестиційну активність енергетичного сектору, а також невеликі зрушення у бік євроінтеграції і взаєминах з МВФ.

Серед інших позитивних тенденцій (кожна з них названа тільки один раз) називають деякі законодавчі зміни, які, однак, нівелюються проблемами судової гілки влади, стабільність гривні, зміни в ліцензуванні продукції фармацевтичної промисловості, мораторій на продаж землі, здешевлення кредитних ресурсів, новий порядок реєстрації нерухомості.

Порівняно з попередніми періодами, бізнесмени відзначають посилення тиску на бізнес, пов'язане з політичною ситуацією - корупцією, неможливістю отримати гідний захист у суді, перерозподілом бізнесу на користь політичної верхівки. "Позитивні нововведення, які мали місце в 2012 році, частково змінюються, частково - не виконуються. Міжнародний бізнес все частіше говорить про неможливість чесно працювати в Україні і перспективи згортання діяльності", - йдеться в повідомленні ЄБА.

"Індекс інвестиційної привабливості вже шостий квартал поспіль залишається на низькому рівні. Без нової програми від МВФ і успішного виконання всіх вимог, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС, індекс не зазнає змін на краще і в другому кварталі, на жаль", - зазначив президент ЄБА, генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала. За матеріалами: РБК-Україна

 

Написано: Юлия Бенцлер від 05.04.2013