www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

У столиці презентували результати з реформування системи охорони здоров’я за 2012 рік


У столиці презентували результати з реформування системи первинної та екстреної медичної допомоги за 2012 рік та основні завдання в галузі охорони здоров’я на 2013 рік. Серед позитивних зрушень: розширення мережі закладів охорони здоров’я та значне оновлення їхньої матеріально-технічної бази. Про це йшлося на засіданні Колегії Департаменту охорони здоров’я.

Так, у рамках реформування первинної ланки надання медичної допомоги відкрито 81 сімейну амбулаторію, що значно наблизило медико-санітарна допомогу до киян. Наразі у столиці працює 125 амбулаторій. У пілотних Дарницькому та Дніпровському районах радіус наближеності населення до лікаря скоротився від 2-7 км до 500 – 700 метрів. Створено9 Центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та 5 консультативно-діагностичних центрів.

Також введено в дію першу в Україні централізовану автоматизовану диспетчерську систему «Швидка медична допомога». Створено 16 додаткових пунктів тимчасового базування бригад «швидкої», придбано 67 нових автомобілів. Ушестеро збільшено видатки на медикаменти з розрахунку на один виклик «швидкої» до 36 грн.

Крім того, запроваджено зміни в оплаті праці медичних працівників – виплату стимулюючих надбавок медикам первинної ланки Дарницького та Дніпровського районів з урахуванням обсягу та якості їхньої роботи. У результаті – середня заробітна плата лікаря первинної ланки становить близько 7 тис. грн., медичної сестри – близько 5 тис. грн. Надано право безкоштовного проїзду в міському комунальному пасажирському транспорті загального користування лікарям загальної практики, терапевтам, педіатрам та медичним сестрам первинної ланки.

Розширено мережу закладів охорони здоров’я. На базі Київського міського пологового будинку №7 відкрито Перинатальний центр міста Києва. Це перший в Україні бюджетний медичний заклад, сертифікований відповідно до стандартів якості ISO 9001. Введено в дію Центр інфекційних хвороб Олександрівської клінічної лікарні м. Києва на 84 ліжка.

Також, розроблено алгоритм забезпечення пільгових категорій громадян, які отримають «Картку киянина», ліками вітчизняних виробників зі знижкою 25-30%. Впроваджено пілотний проект з державного регулювання цін на лікарські засоби для хворих на гіпертонічну хворобу.

На часі впровадження досвіду пілотних районів в усій столиці. З цією метою підготовлені відповідні проекти рішень щодо створення 16 центрів первинної медико-санітарної допомоги та 8 консультативно-діагностичних центрів в інших 8 районах Києва, які на черговій сесії розглянуть депутати Київради.

«Серед пріоритетних завдань розвитку галузі охорони здоров’я в 2013 році – продовження реформування первинної ланки, відкриття другого перинатального центру, удосконалення надання екстреної медичної допомоги киянам, обладнання відділень екстреної медичної допомоги в лікарнях інтенсивного лікування тощо», – зазначив заступник голови КМДА Віктор Корж.

 

Написано: Юлия Бенцлер від 13.03.2013


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК