www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Неможливо кардинально поліпшити ситуацію в АПК лише залученням іноземних інвестицій. Україні необхідно розвинути свій наявний потенціал.


Інтерв'ю з Владиславою Білоцькою, директором Українського Бізнес Центру в Лондоні (http://ubcl.co.uk/).


- Як Ви оцінюєте стан та інвестиційні перспективи аграрного ринку України?

- Україна це історично аграрна країна з великими перспективами і об'єктивно повинна відігравати більш вагому роль на світовому ринку продовольства.

Ми виробляємо велику кількість сільськогосподарської продукції, такої як зерно, соняшникова олія, цукор, м'ясо, яйця, все, - що потрібно Європі. Крім того, експерти прогнозують наступну кризу, цього разу не фінансової, а продуктовий. У цьому ракурсі Україна виглядає дуже перспективно для інвесторів.

На сьогоднішній день в Україні прибутковість в сільському господарстві набагато вище, ніж в інших секторах економіки. Хоча, для іноземних інвесторів нарівні з сільським господарством, залишаються пріоритетними ІТ технології, логістика, транспортні системи і енергетика.

Західні фонди мають серйозні амбіції щодо українських сільськогосподарських угідь. Хедж-фонди, зокрема британські, швейцарські і німецькі намір вкладати кошти в Україну після зняття мораторію на купівлю сільськогосподарських земель.

Швидше за все, інвестування буде йти в бік агрохолдингів, оскільки вони більш конкурентноздатні й фінансово стабільніші, ніж приватні невеликі компанії.

Звичайно, неможливо кардинально поліпшити ситуацію в АПК лише залученням іноземних інвестицій. Однак, Україна в свою чергу необхідно розвинути наявний потенціал. Багато чого залежить від державної політики, законодавчих змін, зниження корупції, удосконалення регуляторної політики та роботи судової влади.


- Як правильно сільськогосподарському підприємству підготувати інвестиційний проект, на що звернути увагу, зробити акцент?

- Будь-яка компанія або підприємство, яке планує залучати іноземні інвестиції, незалежно від сфери своєї діяльності, має бути готове в першу чергу до відкритого діалогу, без приховування якої інформації.

На жаль, рівень інвестиційної грамотності багатьох українських перспективних бізнесів поки що недостатній, щоб безпосередньо звертатися за інвестиціями. У цьому сенсі, краще звертатися у фінансові компанії, у яких є досвід роботи з іноземними інвесторами. Вони, володіють повною інформацій по наповненню Investment Offers (інвестиційних пропозицій) у відповідності з міжнародними стандартами.

Для прийняття рішення інвесторам потрібна інформація про потенційну прибутковість проекту, швидкість і перспективи зростання ринку, надійна кредитна історія компанії, професійний менеджмент, позитивна історія обслуговування боргових зобов'язань, інформація про те, яка форма інвестицій (борг або акціонерний капітал), яким чином будуть повертатися залучені кошти, яка команда стоїть за проектом і хто, власне, буде керувати ним.


- Які види українських інвестиційних проектів у сільському господарстві найбільш цікаві закордонному інвесторові? Які суми інвестицій?

Не можна назвати чіткий «коридор» інвестицій, який готовий виділити зарубіжний інвестор. Все залежить від багатьох факторів. У тому числі це залежить і від привабливості самого проекту.

Швидше для малого бізнесу це має бути сума не менше 1 млн євро, середнього - від 10 -30 млн євро і для крупного від 40 млн євро.

Існують різні групи інвесторів і відповідно їх зацікавленість залежить від різних факторів. Наприклад, венчурні фонди інвестують в проекти, так званих бізнес-ангелів. Необхідний розмір інвестицій становить від 500 тис. до 1 млн. євро.

Наступна група - хедж-фонди. Їм цікаві інвестиції від 10-15 млн. євро, з тривалістю інвестицій від п'яти до восьми років.

Група приватних інвесторів - це заможні індивідууми, яким цікаві проекти в країнах СНД. Їх інвестиції можуть коливатися від 1 до 20 млн. євро.

Інвестиційним банкам цікаві категорії проектів від 50 млн. євро. Однак інвестбанки, як правило, вимагають заставу або державні гарантії.

- Які компанії зацікавлені в інвестуванні с/г проектів в Україні?

- Серед британських інвесторів, яким цікаво інвестувати в сільське господарство, можна назвати NSBO, City Investment Group, Tellius Investment Group. Однак, це не означає, що іншим фінансовим компаніям ваш бізнес буде не цікавий. Це довгий процес, підготовки матеріалів, пошуків інвестора, підписання відповідних документів та власне початок вливань в новий проект. Мінімально для цього буде потрібно від кількох місяців до року.

- Які найближчі активності Ви плануєте для популяризації українських інвестиційних проектів за кордоном?


- У цьому році в лютому Український бізнес центр у Лондоні спільно з Федерацією Роботодавців Києва та генеральним партнером, ProCapital Group провів перший захід Міжнародне роуд-шоу "Invest in Ukraine 2013", метою якого було привернути інвестиції в сегмент малого та середнього бізнесу. До речі, одним з учасників був представлений проект по залученню інвестицій в сільськогосподарську компанію, що спеціалізується на вирощуванні сої і бобових культур.

Формат роуд-шоу передбачав презентації проектів і тет-а-тет переговори з міжнародними інвесторами. Інвестори були приємно здивовані, якісною підготовкою проектів. До того ж, це був перший захід, яке дало можливість середньому українському бізнесу представити свої бізнес проекти західному інвестору на території Великобританії.
 
Ми плануємо, проводити такі заходи один-два рази на рік.


Інтерв'ю для Інформаційної компанії «Інфоіндустрія» http://infoindustria.com.ua/

 

 

Написано: Юлия Бенцлер від 11.03.2013


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК