www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Туризм і відпочинок в Україні - 2012: мрії та реальність


За останні півстоліття світовий прибуток, отриманий від туристичної галузі, виріс в 300 разів. За прогнозами експертів Всесвітньої туристичної організації, до 2020 року сума доходів від туризму перевищить $ 2 млрд., а міжнародний туристичний потік досягне позначки в 1 млрд. чоловік вже в цьому році.

   На сьогоднішній день внесок України в загальносвітові показники виглядає вкрай скромно. Згідно з всеукраїнським опитуванням дослідницької компанії Research & Branding Group, проведеного в квітні 2012 року (вибірка склала 2077 респондентів), понад половину населення України (59,7%) не вкладають у загальну туристичну скарбничку, бо не мають витрат, пов'язаних з відпочинком, і тільки близько 20% витрачають на туризм і відпочинок не більше 620 доларів на рік. Тим не менш, настільки низькі цифри не лякають операторів туристичної індустрії. Їх число в Україні постійно зростає, щорічно збільшуючись на 10-15%.

Туристична галузь в Україні: загальна ситуація
   Незважаючи на низький статус в загальносвітовому рейтингу конкурентоспроможності в сфері туризму, - за підсумками 2010 року Україна посіла 85 позицію з 139 у рейтингу країн за рівнем розвитку туристичної галузі згідно з даними експертів ВЕФ, - туристична галузь в Україні розвивається досить активно. На користь даного факту свідчить наступне:

1) В Україні спостерігається стабільне зростання числа туристичних потоків. За даними Держприкордонслужби України, у 2010 році з України виїжджали понад 17 млн. чоловік, в 2011 році виїзний потік збільшився ще на 2 млн. чоловік і склало 19,7 млн. чол. Причому значну частину із загального виїзного потоку складає приватний туризм, - в 2011 році він склав 17,3 млн. чоловік, в той час як на частку організованого туризму довелося 1,6 млн. чоловік. У минулому році організований туризм вийшов на докризові показники, і, в порівнянні з 2010 роком туристичний потік збільшився на 18%. Таким чином, можна говорити про те, що виїзний туризм в Україні має позитивну динаміку розвитку.

2) Разом із зростанням туристичних потоків збільшується обсяг туристичних послуг, який у 2011 році склав близько 9,8 млрд. гривень. На думку експертів, зростанню сприяли деяке поліпшення купівельної спроможності населення і збільшення витрат на відпочинок. Експерти очікують подальшого зростання фінансових показників галузі.

3) Зростає кількість операторів туристичної індустрії. Середньорічний приріст операторів туристичної діяльності становить не менше 10-15%. За даними Державної служби туризму і курорту, станом на 2011 рік в Україні налічувалося 2426 ліцензій на провадження туроператорської діяльності. Зростанню числа операторів сприяє відміна з 2010 р. ліцензування турагентської діяльності в Україні, а також і той факт, що для відкриття невеликого агентства, за оцінками експертів, достатньо 25-30 тисяч доларів.

  Разом з тим туристичну галузь України не можна назвати процвітаючою. Перш за все, в Україні практично не використовується національний туристичний потенціал, і розвиток туристичної інфраструктури знаходиться на вкрай низькому рівні. Сюди можна віднести як недостатня кількість готелів європейського рівня, завищені ціни на проживання в них, якість автомобільних доріг, аеропортів, рівень розвитку сервісу, так і практично повна відсутність інформації про туристичні об'єкти в Україні. Причому туристична галузь не є дотаційною: за словами експертів, від функціонування туризму безпосередньо залежить життєдіяльність понад 40 галузей економіки України та близько 10-15% її населення. Однак на сьогоднішній день Україна не має економічної можливості інвестувати в розвиток галузі. У результаті складається наступна ситуація: з одного боку, активно розвивається «туризм для багатих», тобто виїзний туризм, який сприяє зростанню фінансових потоків з України, а, з іншого боку, в тіні залишаються внутрішній та в'їзний туризм, для розвитку яких потрібна мобілізація значних державних ресурсів і серйозні зміни на законодавчому рівні.

   Станом на 2011 рік в структурі туристичних потоків, які обслуговували суб'єкти туристичної діяльності України, 59% склали громадяни України, які виїжджали за кордон, 26% - внутрішні туристи і тільки 15% - іноземні туристи.

   Причому, якщо виїзний туристичний потік з України росте, наприклад, за десять років, в період з 2001 по 2011 він збільшився на 78% і досяг 1,4 млн. чоловік, то частка в'їзного туризму залишається на стабільному рівні в 0,3-0 , 4 млн. чоловік уже протягом десятиліття (за винятком деякого зростання в 2003 році і очікуваного в 2012 році за рахунок футбольного чемпіонату Євро-2012). А от внутрішній туристичний потік має тенденцію зниження. Втім ситуація пояснюється тим, що, з одного боку, значна частка приватного туризму - набагато вигідніше подорожувати в межах країни приватним чином, а, з іншого боку, український турист при наявності фінансової можливості воліє відпочивати не на берегах кримського узбережжя, а, наприклад, на узбережжі Адріатичного моря.

http://rb.com.ua/

 

Написано: Юлия Бенцлер від 11.01.2013


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК