www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Економіка-2013: пройти по краю прірви...


Орієнтована на експорт економіка України з малорозвиненим внутрішнім ринком продовжує випробовуватися на міцність світовою економічною кризою. Державна служба статистики за підсумками третього кварталу 2012 року констатувала падіння валового внутрішнього продукту на 1,3% в порівнянні з ростом на 6,6% за аналогічний період 2011 року.

Остаточних даних за підсумками року ще немає, але, з урахуванням невтішної тенденції, Президент Віктор Янукович у ході засідання Ради регіонів 25 грудня спрогнозував, що зростання національної економіки в 2012-му становитиме до 1% - значно нижче бюджетних орієнтирів в 3,9%. Міжнародні банки і рейтингові агентства очікували в 2012 році уповільнення темпів зростання української економіки до 0,5-1,0%.

Про те, що 2012-й став роком «втрачених можливостей», говорять і соціологи. Згідно з опитуванням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи ім.Ілька Кучеріва», майже 52% опитаних українців вважають, що економічна ситуація в країні погіршилася і лише 10% помітили покращення.

На першому засіданні Кабінету міністрів у поточному році прем'єр-міністр Микола Азаров поставив завдання забезпечити економічне зростання на рівні «мінімум» 3,5%. Досяжний такий результат?

Гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital, віце-президент Європейської Бізнес Асоціації Томаш Фіала очікує в поточному році зростання ВВП України лише на рівні 2,0-2,5%.

«Причому, першу половину року будемо знаходитися в негативній зоні, розвиток стане помітним у другому півріччі», - прогнозує Фіала.

Згідно з оцінками ряду експертів, показник ВВП в 2013 році може балансувати від нуля до 1,5%.

Генераторами підйому національної економіки аналітики називають зростання в аграрному секторі за рахунок підвищення врожайності та впровадження нових технологій, а також помірний прогрес у промисловості на рівні 3%. Надії на відновлення покладаються експертами на відновлення відносин з ключовим кредитором України - Міжнародним валютним фондом, і підписання Угоди про Асоціацію та Зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Поки за підсумками 11 місяці 2012 року промислове виробництво впало проти аналогічного періоду 2011 року, в першу чергу, через спад зовнішнього попиту на 1,5%. При цьому в листопаді 2012 року порівняно з попереднім місяцем зниження склало 2,5%. Влада знову заговорили про необхідність розвитку внутрішнього ринку, але заходи щодо створення реальних стимулів поки не послідували.

«Наступний рік для України буде досить важким, і, в кращому випадку, темп зростання ВВП складе 2,0 - 2,5%, за умови поліпшення ситуації в світовій економіці і відновлення кредитної діяльності всередині країни. У той же час, враховуючи відсутність серйозних внутрішніх резервів для росту (непроста ситуація з бюджетом, поганий бізнес-клімат), зростання ВВП в 2013 році може цілком виявитися на нульовому рівні », - вважає начальник відділу аналізу і досліджень" Райффайзен Банку Аваль "Дмитро Сологуб.

Банки - на продаж
Негативна ситуація складається і на фінансовому ринку. Зокрема, згідно з даними НБУ, в 2012 році 26 банків були виключені з державного реєстру, в тому числі 4 банки ліквідовані, 22 перебувають у стадії ліквідації. У двох банках було введено тимчасову адміністрацію, більше десятка фінустанов змінили або перебувають у стадії зміни власника. Як стверджують банкіри, це тільки початок і прогнозують, що ще близько 50 дрібних і середніх банків можуть бути ліквідовані або поглинені більшими структурами в найближчі 2 роки.

Західні банки, повіривши в Україну в середині минулого десятиліття, зараз активно згортають бізнес, знижуючи обсяги кредитування, скорочуючи мережу, оптимізуючи витрати на утримання, виставляють дочірні банки на продаж практично за безцінь.

Крім юридичних і політичних суверенних ризиків, ситуація посилюється проблемами єврозони - європейські фінансові групи більше не можуть або просто не хочуть надавати підтримку дочірнім структурам в Україні. У той же час, банківський ринок активно освоюється російськими банками та українськими бізнес-групами. При збереженні такої тенденції в найближчі роки в списку найбільших може не залишитися жодного західного банку.

У перспективі, враховуючи структуру зобов'язань банків (за даними звітності НБУ, більше 30% - кошти фізичних осіб) і реальні обсяги проблемної заборгованості за кредитами (за оцінками міжнародних рейтингових агентств - понад 50% кредитів), конкурентна боротьба між банками тільки загостриться, при цьому показники рентабельності будуть залишатися на низькому рівні. Але основною проблемою на порядку денному банкірів була і залишається девальвація національної валюти.

Привид девальвації
Що буде з курсом - не знімається з порядку денного питання. За даними НБУ, в листопаді поточного року гривня істотно знецінилася по відношенню до долара в порівнянні з листопадом 2011 року як на міжбанківському (до 8,1251 з 8,0118 грн / дол.), Так і на готівковому валютному ринку (до 8,1897 з 8,0407). Також зазначений період характеризується значними і різкими коливаннями ставок на міжбанківському кредитному ринку (середньозважена ставка виросла до 24% з 17%).

Всупереч первісним невтішним прогнозам експертів, у грудні 2012 року ситуація на ринку стабілізувалася, але якою ціною?

На думку одного з аналітиків великого банку з іноземним капіталом, валютний курс протягом минулого року був заручником жорсткої монетарної політики НБУ. Це призвело до «гривневим голоду» в системі, вартість ресурсів істотно зросла, в результаті чого банки значно підняли ставки по депозитах і істотно обмежили видачу нових кредитів.

«НБУ в кінці листопада - початку грудня вдалося зупинити ажіотажний попит на валюту і стабілізувати курс долара без проведення інтервенцій. Тим не менш, проблеми з платіжним балансом країни не були вирішені, тренд поки негативний: припливу капіталу в країну немає, зростання імпорту перевищує зростання експортних надходжень. Тому негативний тиск на курс гривні збережеться в 2013 році », - вважає експерт.

«Песимістичний прогноз передбачає знецінення гривні до кінця 2013 року до рівня 8,80-9,50 грн / дол. За оптимістичним сценарієм - НБУ буде втримувати курс стабільним на рівні 8,10 - 8,40, але його реалізація можлива при поступовому відновленні попиту на український експорт, істотне зниження ціни на імпортований російський газ і відновлення співпраці з МВФ. Що стосується введення плаваючого курсу, то це малоймовірно в поточних реаліях. Навіть якщо обмінний курс і назвуть «плаваючим», фактично він буде залишатися «керованим», - додав він.

Голова ради директорів групи «Інвестиційний капітал Україна" Валерія Гонтарєва відзначає, що учасники українського фінансового ринку готові до послаблення гривні на 10-12%.

За оцінками аналітиків, можлива різка і глибока девальвація зробить істотний негативний вплив на ключові макроекономічні показники країни. Зокрема, зростуть видатки бюджету на обслуговування боргів в іноземній валюті, знизяться реальні доходи населення, збільшиться вартість імпорту (в першу чергу, енергоносіїв, складових 1/3 імпорту країни), що призведе до підвищення собівартості цілого ряду товарів і послуг, спровокує значне зростання темпів інфляції. Також погіршиться якість активів банківської системи (в першу чергу, реструктуризованих кредитів в іноземній валюті).
Тут варто відзначити, що міжнародні валютні резерви Нацбанку за 2012 скоротилися на 22,8% - до 24550000000 дол (ризикова відмітка - 24 млрд.дол. - При такій сумі резервів міжнародні кредити видаються під більш високі відсотки).

Серед основних причин падіння резервів до рівня менше обсягу тримісячного експорту учасники ринку і аналітики називають доларові інтервенції НБУ на ринку для погашення панічного попиту на валюту в період парламентських виборів та погашення зовнішніх зобов'язань.
У 2012 році для забезпечення стабільності гривні Нацбанк активно використовував і інші заходи, наприклад, реанімував вимога обов'язкового продажу 50% валютної виручки і пригрозив введенням 10% податку з продажу валюти фізичним особам. Які ще заходи може вжити регулятор при поновленні панічних настроїв?

«Задіяти вже мір цілком достатньо, на найближчу перспективу нових, швидше за все, не знадобиться. При песимістичному сценарії розвитку подій анонсований раніше 10% податок з продажу валюти може бути введений як інструмент понижуючого тиску на обмінний курс », - вважає експерт великого російського банку, що працює в Україні.

Експерти не виключають, що регулятор після зміни керівництва, що пов'язано з переходом глави Центробанку Сергія Арбузова в Кабмін на посаду першого віце-прем'єра, продовжить використовувати всі доступні інструменти для запобігання різкого обвалу гривні.

Зовнішня "загроза"
Від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі товарами України, за даними Держстату, в січні-жовтні 2012 року багато в чому через зниження попиту на профільну для країни металургійну продукцію зросла до 12,8 млрд дол - на 12,2% більше в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року. На цьому тлі дефіцит платіжного балансу країни за одинадцять місяців 2012 року збільшити в 1,4 рази - до 3336000000 дол

Структура торговельного та платіжного балансів характеризується значним перевищенням імпорту товарів (дорогих енергоносіїв і споживчих товарів) над експортом. Як наслідок: відтік валюти з країни перевищує її надходження.

Враховуючи ситуацію в економіці, експерти прогнозують, що негативне сальдо торгового балансу та інші торгові дисбаланси збережуться і 2013 році.
Можливим позитивним моментом для України, як це не парадоксально, може стати активна робота друкарських верстатів як у США, так і ЄС, що рятуються від наслідків чергової хвилі кризи. Якась частина цих коштів, з високою часткою ймовірності, дійде до нашої країни.

«Дефіцит поточного рахунку за підсумками 2012 досягне 7,5% ВВП, перевищивши докризовий рівень. Розмір дефіциту не є сталим показником, оскільки несприятливий інвестиційний клімат і високий суверенний ризик стримують приплив прямих іноземних інвестицій. Проблема посилюється низьким ступенем довіри до національної валюти, що час від часу провокує скачки попиту на долар. У наступному році, за умови плавного ослаблення курсу гривні приблизно на 10%, дефіцит поточного рахунку знизиться до 6-6,5% ВВП », - прогнозує начальник відділу аналізу і досліджень" Райффайзен Банку Аваль» Сологуб.

Уряд покладав надії на прискорення європейської інтеграції України і поліпшення інвестиційних перспектив у зв'язку з проведенням чемпіонату «Євро-2012». Але поки, в очікуванні зростання «чистих» іноземних інвестицій і відновлення попиту на український експорт, залишається віддавати накопичені борги.

Зростання держборгу і надії на кредитора
Зовнішній борг країни, за даними Міністерства фінансів, за січень - листопад 2012 року збільшити на 5,9% - до 62730000000 дол За вказаний період Україна погасила 3440000000 дол кредитної заборгованості перед МВФ, тобто, фактично погашення старих боргів відбувається за рахунок залучення нових запозичень.

За оцінками експертів великого російського банку, в 2013 році за зовнішнім держборгом Україні належить виплатити 47600000000 грн, що в 1,8 рази перевищує аналогічний показник в 2012 році, а з урахуванням гарантованого боргу обсяги виплат складуть близько 67400000000 грн. Дли цих цілей відповідно до затвердженого бюджету уряд планує залучити 92900000000 грн за внутрішнім боргом (+43,7% до плану на 2012 рік) і 36,5 млрд грн за зовнішнім (+12,8% до плану на 2012 рік ).

З урахуванням майбутніх виплат за держборгом, зростаючих потреб у фінансуванні бюджетного дефіциту та запланованих обсягів нових запозичень країна впевнено скочується в боргову яму. Темпи зростання зовнішніх запозичень в рази випереджають темпи зростання економіки країни.
В кінці минулого року Міжнародний валютний фонд повідомив про перенесення на другу половину січня 2013 візиту в Київ своєї місії, і буквально на наступний день міжнародне рейтингове агентство S & P знизило довгостроковий кредитний рейтинг України до рівня «В» з негативним прогнозом. Ці події, на думку експертів, є знаковими негативними сигналами для зарубіжних інвесторів.

«Негативними чинниками для інвестиційної привабливості України були і залишаються бюрократія, корупція, недосконала та нестабільна законодавча база, незахищеність прав кредиторів і інвесторів, складна система оподаткування, нестабільна політична ситуація. Не виключено, що крім вже озвучених вимог МВФ може висунути нові для видачі нових кредитів. Імовірно, в 2013 році Україна буде просити близько 5 млрд дол », - прокоментував ситуацію аналітик великого банку з іноземним капіталом.

Враховуючи, що взаємини з МВФ є свого роду лакмусовим папірцем для міжнародних аналітиків та інвесторів, при відновленні співпраці з Фондом рейтинги ризику країни можуть бути переглянуті, при цьому нова рейтингова оцінка буде залежати від результатів досягнутих домовленостей і їх виконання.

«Співпраця з МВФ в 2013 році, швидше за все, буде продовжено. І коло питань буде більш комплексним, ніж підвищення цін на газ для населення ... Необхідно вжити й інші заходи для підвищення інвестиційної привабливості країни, зокрема, прискорити зростання економіки і провести структурні реформи », - вважає керівник аналітичного підрозділу групи" Інвестиційний капітал Україна »Олександр Вальчишен.

Між тим, прем'єр-міністр Микола Азаров в кінці минулого року визнав, що Україні буде нелегко обійтися без кредитів МВФ, однак попередив, що країна не буде брати позику на неприйнятних умовах

Що стосується можливого вибору владою вектора руху в бік Митного союзу або Євросоюзу, то думки аналітиків в цьому питанні розділилися. Експерт великого російського банку вважає, що «одне іншого не виключає: Україна може вступити до Митного союзу, що буде сприяти перегляду цін на російський газ, і одночасно отримати рефінансування від МВФ».

Вальчишен не розглядає Митний союз як розумну альтернативу, так як він «заморозить поступовий рух України до енергетичної незалежності та усунення неефективності в економіці. Митний союз - тимчасове консервування поточних проблем, які спливуть на порядку денному пізніше».

Учасники ринку визнають, що у них немає чіткої відповіді на питання: яким буде 2013? Існує надто багато невідомих факторів. Влада замість виконання вимог МВФ щодо підвищення тарифів на газ і гнучкості валютного курсу може піти на затягування економічних поясів і знову відкласти давно назрілі реформи, очевидно, до президентських виборів у 2015 році. При такому сценарії загальне відчуття населення від «проваленого» 2012 року може стати головною тенденцією року поточного.

Ольга Гордієнко (УНІАН)

 

Написано: Юлия Бенцлер від 11.01.2013


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК