www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Інвестиційний інтерес до України зростає


За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», протягом 2010-2011 рр. українські аграрні компанії залучили інвестицій на загальну суму майже 1,5 млрд. дол. США. На думку експертів, інтерес інвесторів до сільського господарства України зростатиме, і це пояснюється перевагами, які має наша держава у порівнянні з іншими країнами світу та Чорноморського регіону зокрема.

Глобальний попит на продукти харчування в середньостроковій перспективі продовжуватиме ріст, стимульований ростом населення Землі та зростанням споживання на душу населення в Азії. В той же час площі земель, придатних для сільськогосподарського виробництва, щороку скорочуються, що суттєво обмежує пропозицію сільгосппродукції.

На цьому фоні Україна зберігає відносно високу інвестиційну привабливість, адже вона є однією з небагатьох країн світу, де функціонують великі агрокомпанії, цікаві інвестиційному капіталу. Експерти відзначають суттєві переваги вітчизняного агросектору над іншими.

«Україна має суттєві конкурентні переваги  в затратах за рахунок високої родючості ґрунту, вигідному географічному розташуванню, відносно низькій вартості праці та палива. Також Україна є лідером з темпів приросту урожайності кукурудзи та сої і займає лідируючі позиції в ряді глобальних ринків сільгосппродукції та продуктів харчування (близько половини світового експорту соняшникової олії). − зазначив принципал компанії «Horizon Capital» Даниїл Пасько. − Найбільш пріоритетні галузі для інвесторів – це рослинництво, переробка (екстракція олії, потенційно переробка кукурудзи, сої та пшениці), перевалка та портова інфраструктура».

Своєю чергою, генеральний директор УКАБ Володимир Лапа констатує, що потенційну зацікавленість інвесторів не так просто перетворити на реальні інвестиції. «Інвестори вибирають між Бразилією, Україною і Росією, не кажучи вже про те, що і в ЄС з’являються потужні компанії, що обробляють понад 50 тис га. Більше того, окремі країни віддають перевагу купівлі земель там, де для цього є можливості, в порівнянні з інвестиціями в локальний бізнес. Тому змагання за інвестиційний ресурс не обіцяє бути простим», − зауважує В.Лапа.  

http://www.agribusiness.kiev.ua/

 

Написано: Юлия Бенцлер від 15.11.2012


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК