www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Пропорційний розподіл податкового кредиту від придбання необоротних активів, які використовуються як в оподатковуваних, так і неоподатковуваних ПДВ операціях



Відповідно до ст. 199 Податкового кодексу України («ПКУ») платники ПДВ зобов'язані проводити річний перерахунок податкового кредиту щодо придбаних товарів/послуг, які використовуються як в оподатковуваних, так і в неоподатковуваних ПДВ операціях.

Згідно абзацу другого ст. 199.4 ПКУ перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних ПДВ операціях (та на її підставі - податкового кредиту щодо таких необоротних активів) здійснюється за результатами 12, 24 і 36 місяців їхнього використання.

Свою позицію щодо застосування цього положення ПКУ Державна податкова служба України («ДПСУ») висловила в листах від 30.11.2011 р. № 6446/6/15-3415-26, № 7565/7/15-3417-26 та № 7568/7/15-3417-05.

Згідно з цими роз'ясненнями ДПСУ в умовах дії ПКУ за необоротними активами, які одночасно використовувалися в оподатковуваних та неоподатковуваних ПДВ операціях до 01.01.2011 р. і продовжують використовуватися після набуття чинності ПКУ, розрахунок частки використання в оподатковуваних ПДВ операціях проводиться перший раз за підсумками 2010 р.. Результат такого перерахунку слід відобразити в декларації з ПДВ за березень 2011 р.. При цьому для розрахунку суми податкового кредиту, що підлягає коригуванню, визначається сума ПДВ, яка припадає на незамортизовану вартість необоротних активів станом на 01.01.2011 р.

Законність цієї позиції ДПСУ та її практичне застосування викликають багато питань. Зокрема, на практиці платники ПДВ можуть стикнутися з такими питаннями:

1. Не зрозуміло, який показник незамортизованої вартості слід застосовувати в цьому випадку: незамортизовану вартість у податковому обліку, розрахунок якої для окремих об'єктів «старих» груп 2-4 основних засобів є практично неможливим, чи про незамортизовану вартість за даними бухгалтерського обліку? Важливо, що форма декларації з ПДВ (додаток Д-7, таблиці 1 і 3), а також порядок її заповнення не передбачаються можливості застосування показника незамортизованої вартості для перерахунку частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях.

2. Положення ПКУ та роз'яснення ДПСУ не дають відповіді на питання, чи слід проводити перерахунок частки використання необоротних активів в оподатковуваних ПДВ операціях тільки за останні 12 місяців або наростаючим підсумком за 12, 24, 36 місяців з дати початку використання таких необоротних активів (це питання є актуальним і для необоротних активів, які використовуються, починаючи з 1 січня 2011 року).

3. Виникає питання про визначення сум податкового кредиту, які підлягають коригуванню, у випадках, якщо необоротні активи використовувалися в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях до 01.01.2011 р., в той час як певна частина сплаченого при їх придбанні ПДВ не була віднесена до складу податкового кредиту, а була включена в балансову вартість відповідної групи або об'єкта основних засобів.

4. Якщо з дати набуття чинності ПКУ необоротні активи використовувалися тільки у неоподатковуваних ПДВ операціях, точка зору податкових органів (хоча далеко і не беззаперечна) полягає в тому, що платник ПДВ повинен визнати умовний продаж активів та нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за таким умовним продажем. При цьому залишається відкритим питання про те, чи слід (і, якщо так, якою має бути методологія такого перерахунку) проводити в подальшому перерахунок податкового кредиту за підсумками використання таких активів за 12, 24 і 36 місяців, якщо вони в подальшому почали частково використовуватися в оподатковуваних ПДВ операціях.

5. Не зовсім зрозуміло, яким чином слід відображати результати коригування балансової вартості необоротного активу та нарахування амортизації для цілей податку на прибуток - тільки перспективно або включаючи ретроспективний перерахунок амортизації за попередні податкові періоди.

Викладений вище перелік основних проблемних питань не є вичерпним, і кожен платник податків може зіткнутися і з іншими неясними моментами практичного застосування правил перерахунку податкового кредиту. Тому, якщо у Вас виникли питання щодо того, як правильно здійснити і відобразити у податковому обліку і у податкових деклараціях перерахунок суми «вхідного» ПДВ, будь ласка, звертайтесь до нас за допомогою і консультацією, і не залишайте Вашого Головного бухгалтера наодинці з проблемами.

Практика показує, що найбільш дієвим заходом для своєчасного виявлення та мінімізації податкових ризиків є попередній аналіз операцій Компанії на предмет їх відповідності українському законодавству, а також своєчасна і попереджувальна підготовка аргументів, які можуть бути використані платниками податків під час перевірок податкових органів.

 

Написано: Щербак Юлия від 06.02.2012


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК