www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Україна втрачає позиції


Країна впевнено втрачає позиції в бізнес-рейтингах. Наприклад, у рейтингу DoingBusiness-2012 від Світового банку і Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Україна зайняла 152 позицію з 183 можливих. Ще рік тому ми були на 145 місці. Виявилося, що за нормами регулювання ведення бізнесу, на 11 етапах життєвого циклу компаній (створення організацій, отримання кредитів, оподаткування і т.п.), Україна значно відстала навіть від Білорусі та Молдови.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація (EBA) зафіксувала істотне падіння інвестпривабливості України. Український бізнес погіршив оцінки свого майбутнього матеріального стану. Індекс ділових очікувань підприємств у III кв. 2011 року, за даними НБУ, помітно знизився. Частка підприємств, які вважають, що їх економічний стан покращиться, склала 30,5% проти 36% у другому кварталі, а частка респондентів, яка очікує погіршення, навпаки, збільшилася з 9,8% до 9,9%.

Це цілком зрозуміло. Ні відкрити, ні закрити, ні тим більше успішно вести бізнес в Україні легше не стало. З реальних спрощень можна назвати скасування печаток і штампів та деякі послаблення в будівництві. Для тих, у кого є знайомства у владних структурах, все прозоро і зрозуміло. Але для всіх інших існує закон, який ніхто не збирається виконувати.

Досить згадати, що у вересні держбюджет додатково отримав майже 2,9 млрд. грн., а загальний приріст надходжень за 9 місяців (практично за всіма платежами) – в 1,6 рази більше, ніж рік тому. Проте, щоб поповнювати бюджет такими темпами, можливостей легально працюючих  підприємств недостатньо. Тому інспектори женуться за тими, хто розмістив рекламу на «на стовпах». Із 200 тис. чоловік, яким направили повідомлення з проханням задекларувати доходи, відгукнулося 28 тис. дизайнерів, програмістів, перукарів, гувернанток, ремонтників та вчителів-надомників. Вони поповнили бюджет на 11 млн. грн. Так, я за цивілізований формат ведення бізнесу. Але чи це та сума, в масштабах країни, щоб «виграючи» в грошах, так програвати в іміджі?

На цьому тлі єзуїтським виглядає законопроект «Про розвиток та держпідтримку малого і середнього бізнесу підприємництва», схвалений урядом. Документ передбачає підтримку бізнесу за допомогою «всіх видів не забороненої законом фінансової допомоги». Тобто, спочатку гроші відбирають під будь-яким приводом, щоб потім повернути у вигляді «допомоги». З такою підтримкою ми навряд чи зможемо домогтися світових показників економіки, де частка малого та середнього бізнесу становить більше 70%. Але навіть якщо ми наздоженемо Захід за кількістю, то за якістю продукції та продуктивності праці – навряд чи істотно покращимо показники. Занадто багато сил доводиться витрачати на те, щоб вистояти у боротьбі з державою. Крім того, свавілля чиновників знижує мотивацію створювати щось вартісне. Гадаю, саме це стане основною проблемою нашої країни в осяжному майбутньому.

 

Написано: Юля Щербак від 03.11.2011


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК