www.bdwmv.de

пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ

пїЅпїЅпїЅпїЅ

Статті (Огляд)

Огляд ринку житлової нерухомості України 2010 року


У 61% країнах відзначається позитивний темп зростання цін на житлову нерухомість. Це значно вище аналогічного показника рік тому, який становив 35%, і, на думку компанії Knight Frank, свідчить про поновлення зростання ринку нерухомості. При цьому станом за 2010 рік ціни на світових ринках житла порівняно з докризовими роками опустилися близько на 9%.
 
Що ж стосується ринку житлової нерухомості України, то експерти вважають, що після всіх потрясінь, які зумів подолати даний ринок в період кризи, він повільно стабілізується, і цикл дна на ринку нерухомості вже подолано. За словами голови правління Спілки консультантів з нерухомості  - Віктора Несіна, 2010 рік був роком стабілізації для ринку нерухомості. Особливо це стосується цінових тенденцій.
 
Причиною покращення ситуації на ринку у 2010 році порівняно із попередніми є поступовий вихід з кризи, а також відсутність різких валютних коливань. І все таки, плавне зниження цін на житлову нерухомість спостерігається і зараз. За оцінками експертів, за останній рік вартість житла на вторинному ринку нерухомості знизилась приблизно на 7-10%.
 
За дослідженнями української консалтингової компанії «SVDevelopment» середня вартість квартири в Україні становить 60 тис. євро. На українському ринку нерухомості основні позиції займають такі провідні компанії як: «ТММ», СП «Основа-Солсіф», «Альтком», «Альтіс-Холдинг», «Київміськбуд». За результатами досліджень журналу «ГVардія» саме перелічені компанії формують п’ятірку лідерів що фігурують на ринку нерухомості  України. Ще одним із найуспішніших гравців ринку нерухомості є галузевий холдинг – група ЕСТА.
 
Основним локомотивом ринку нерухомості в країні є Київ. Найбільші суми на купівлю нерухомості витрачаються саме тут. Середня вартість одного кв.метра в столиці становить приблизно $ 1800. Порівнюючи передкризовий пік ціноутворення на ринку нерухомості - $ 3600 за кв. м, зараз ціни на нерухомість всіх типів десь у 2 ризи нижчі.

За даними ССНУ вартість квартир з усередненими параметрами в Києві на початок лютого 2011 року спостерігалася в наступних значеннях:
- однокімнатна квартира в будинках готельного типу - $ 52 836;
- стандартна однокімнатної квартира - $ 71 738;
- двокімнатна квартира - $ 99 470;
- трикімнатна квартира - $ 131 011.

Що ж стосується рейтингу доступності нерухомості по областях України, то за останній рік (2010) зниження вартості житла у великих містах спостерігалося від 1,5 до 5%.

Генеральний директор ГК "Герц" - Валерій Кирилко повідомив, що на сьогодні на одного покупця доводиться 30 квартир, виставлених на продаж. Різниця між цінами на первинному і вторинному ринках може досягати 100 %.  За даними експертів, найнижчі ціни на ринку нерухомості України у Харкові і Запоріжжі – приблизно 600$ - 1000$ за кв.м. Третє місце по ціновій політиці займає Дніпропетровськ. Вартість житла на вторинному ринку становить 700$ - 1100$, а новобудови – в межах 880$ - 1800$ за кв.м. Далі по рейтингу відповідно йдуть Донецьк, Львів і Одеса. Якщо говорити про кон’юнктуру ринку, то експерти відзначають, що в 2010 році попитом користувалися квартири в ціновому діапазоні $ 50-75 тис, при цьому частка угод за ними склала більше 60%. Друге місце в структурі попиту відведене ціновому діапазону $ 75-100 тис. – 19-21%. Близько 18-21% угод було укладено на житло цінового діапазону $100-150 тис.
 
Прогнози
Що ж стосується прогнозування, то більшість аналітиків вважають, що цього року ринок нерухомості не пожвавиться. Олександр Рубанов - президент Союзу фахівців нерухомості (ССНУ) нещодавно озвучив свій прогноз, згідно з яким, ринок житлової нерухомості стабілізується не раніше, ніж у січні-червні 2012 року. За його словами, на пожвавлення попиту може позитивно вплинути поновлення іпотечного кредитування, з яким зараз в Україні існують певні проблеми.
 
Також він зазначив, що і зараз спостерігається тенденція не значного зниження цін, тому до весни вона зберігатиметься на рівні близько 1,5-2%. Навесні очікується невелике сезонне традиційне пожвавлення, далі спостерігатимуться технічні коливання в рамках 1,5-2% в місяць впродовж 2011 року.

 

Написано: Стегнач Алла від 15.07.2011


  

 

 

 

Друк | Федерація роботодавців Києва © 2010-2024 | Про ФРК